Niestety Twój system operacyjny nie jest już wspierany i dlatego nie możemy poprawnie wyświetlić tej strony. Przepraszamy za utrudnienia.

Aktualności

powrót do listy

PRZEPISY ZE ŚLĄSKA

Polecane |
PRZEPISY ZE ŚLĄSKA
PRZEPISY ZE ŚLĄSKA - MAKÓWKI WIGILIJNE 

MAKÓWKI WIGILIJNE


  • kilka słodkich bułek drożdżowych lub słodka chałka
  • 500 g niebieskiego maku
  • 750 ml wrzącego mleka
  • 150 g masła
  • 200-250 ml miodu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 150 g rodzynek
  • 100 g (1/2 szklanki) skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
  • 100 g moreli suszonych
  • 50 g migdałów obranych ze skórki
  • 1 laska wanilii


Mak opłukać. Włożyć do garnka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie osączyć na gęstym sicie. Zmielić trzykrotnie przy pomocy maszynki do mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach. Orzechy włoskie i migdały posiekać na średnie kawałki. Morele suszone pokroić na kawałki wielkości rodzynek. Z laski  wanilii dokładnie wyjąć ziarna. W garnku roztopić masło, dodać miód, a następnie wszystkie bakalie. Podgrzewać chwilę na małym ogniu, aby bakalie  zostały dobrze nasączone miodem. Dodać zmielony mak, dokładnie wymieszać. W dużej salaterce układać na przemian warstwy masy makowej i pokrojonej na kromki chałki lub bułki. Ostatnią warstwą powinna być masa makowa, udekorowana z wierzchu bakaliami.


Ważne: Podobną do kutii potrawą, ale z innego regionu są makówki. To bogata w bakalie masa makowa, przekładana słodką bułką lub chałką. Do przygotowania tego dania możemy wykorzystać masę makową, jak w poprzednim przepisie. Ilość bakalii i słodyczy regulujemy według własnych upodobań.

PRZEPISY Z PODLASIA
Następny artykuł:

PRZEPISY Z PODLASIA

tvnpix