Aktualności

powrót do listy

PRZEPISY Z KRESÓW WILEŃSKICH

Polecane |
PRZEPISY Z KRESÓW WILEŃSKICH
PRZEPISY Z KRESÓW WILEŃSKICH - ZUPA MIGDAŁOWA 

ZUPA MIGDAŁOWA

1 l mleka
2 łyżki cukru
250 g migdałów
50 ml araku (lub kilka kropli aromatu arakowego, jeśli zupę będą jadły dzieci)
80 g rodzynek

Migdały sparzyć i obrać, a następnie zmielić. Włożyć do wrzącego mleka, po czym płyn przelać do garnka przez gęste sito. Pozostałe na sicie kawałki migdałów utłuc na drobną miazgę. Mleko z migdałami podgrzać, dodać rodzynki, arak (lub aromat arakowy) i cukier. 

Ważne: Aby łatwo obrać migdały należy je sparzyć wrzącą wodą, a po kilku minutach białe wnętrze samo wyskoczy pod naciskiem palców ze skórki.

PRZEPISY Z KIELECCZYZNY
Następny artykuł:

PRZEPISY Z KIELECCZYZNY

tvnpix