Aktualności

powrót do listy

PRZEPISY Z KIELECCZYZNY

Polecane |
PRZEPISY Z KIELECCZYZNY
PRZEPISY Z KIELECCZYZNY  Foto: TVN

KAPUSTA Z GRZYBAMI

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 80 g suszonych borowików lub podgrzybków
  • 100 g cebuli
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • liść laurowy

Grzyby opłukać i namoczyć w zimnej wodzie na całą noc. Na drugi dzień ugotować je w wodzie, w której się moczyły. Ostudzić, odsączyć i pokroić w paski. Wywar zachować. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na łyżce masła, przełożyć do garnka. Kapustę kiszoną pokroić, włożyć do garnka z cebulą, zalać wywarem z grzybów i gotować do miękkości. W międzyczasie przyprawić. Grzyby podsmażyć na maśle i dodać do gotującej się kapusty. Przyprawić, wymieszać i dusić jeszcze chwilę, aż całość będzie miękka i aromatyczna. Można zagęścić zasmażką.


Ważne: Najlepiej zaopatrzyć się w kapustę ukiszoną naturalnie, raczej unikać komercyjnej, z półek dużych sklepów. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy przed gotowaniem przepłukać ją zimną, bieżącą wodą. Osobną kwestią jest gotowanie grzybów. Gotujemy je osobno, a następnie kroimy w cienkie paski i wraz z wywarem dodajemy do kapusty. Taką kapustę z grzybami najczęściej podajemy z krokietami orzechowymi. Najlepsza jest przygotowana np. 3 dni wcześniej. Lubi też mrożenie. Wtedy wydobywa pełną gamę smaków i aromatów.

ŚWIĄTECZNE PRZEPISY RAFAŁA TARGOSZA
Następny artykuł:

ŚWIĄTECZNE PRZEPISY RAFAŁA TARGOSZA

tvnpix