Aktualności

powrót do listy

MAMI FATALE ZAPRASZA DO RODZINNEGO GOTOWANIA

Polecane |
MAMI FATALE ZAPRASZA DO RODZINNEGO GOTOWANIA
MAMI FATALE_Bruschetta  Foto: Grupa Smacznego / Małgorzata Dziegielewska

MAMI FATALE ZAPRASZA DO RODZINNEGO GOTOWANIA

 

Mami Fatale wie, że pomidory są zdrowe, soczyste i pyszne. Nawet rozgniecione w zabawie warzywo potrafi ją zainspirować do przyrządzenia smakowitego dania. W najbliższym odcinku zaserwuje Psinie i Prosięciu bruschettę, czyli grzanki z pomidorami, lecz okaże się, że zwierzaki… zniknęły! Czy sympatyczna staruszka odnajdzie swoich pupili? Na kolejną odsłonę serialu animowanego „Mami Fatale” zapraszamy w niedzielę 26 kwietnia o godz. 10.15 (CET – Berlin, CDT – Chicago) i 11.15 (EDT – Nowy Jork) do ITVN Extra. A już teraz zachęcamy do wypróbowania prostego przepisu na  bruschettę autorstwa blogerki Małgorzaty Dziegielewskiej i samej Mami.

GRZANKI Z POMIDORAMI INSPIROWANE DANIEM Z ODCINKA „PSINOKIO”

Składniki na 2-3 porcje:

  • 6 niewielkich pomidorów (mogą być kolorowe)
  • 6 małych kromek ulubionego pieczywa (np. bagietka, kajzerka, bułka paryska, itp.)
  • garść świeżej bazylii
  • 2+1 łyżeczki oliwy z oliwek  (extra vergine)
  • 1 ząbek czosnku (możesz pominąć, jeśli nie lubisz)
  • sól, pieprz – ilość do smaku

 

Wykonanie:

MAMI FATALE_BruschettaMAMI FATALE_Bruschetta
Foto: Grupa Smacznego / Małgorzata Dziegielewska

1. Zgromadź wszystkie składniki.

2. Pomidory umieść w misce i ostrożnie zalej wrzącą wodą, tak aby w całości je pokryć. Po 30 sec. wyjmij z wody (np. przy pomocy szczypiec kuchennych).

3. Zostaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie usuń z owoców skórkę (po sparzeniu wrzątkiem będzie łatwo odchodziła).

4. Przekrój pomidory na pół, wytnij i wyrzuć gniazda nasienne (te z pesteczkami). Pokrój pomidory w niewielką kosteczkę i umieść w miseczce.

MAMI FATALE_BruschettaMAMI FATALE_Bruschetta
Foto: Grupa Smacznego / Małgorzata Dziegielewska

5. Skrop pomidory 2 łyżeczkami oliwy, oraz dodaj porwane na kawałeczki listki bazylii. Dopraw solą i pieprzem do własnego smaku – wszystko wymieszaj.

6. Pieczywo pokrój na niezbyt grube kromki. Każdą kromkę pieczywa skrop (lub posmaruj pędzelkiem)  niewielką ilością oliwy z oliwek. Potem opiecz lekko z obu stron na patelni grillowej (albo w opiekaczu, piekarniku, mikrofali, itp.).

MAMI FATALE_BruschettaMAMI FATALE_Bruschetta
Foto: Grupa Smacznego / Małgorzata Dziegielewska

7. Zgrillowane kromki potrzyj delikatnie z jednej strony obranym ząbkiem czosnku (ten etap możesz pominąć, jeśli nie lubisz czosnku). Potem połóż na kromce 1-2 łyżki (albo tyle ile się zmieści) przygotowanych pomidorów. Polej odrobiną sosu, który znajduje się na dnie miseczki.

8. Smacznego!

 

 

Uwaga!

Wszystkie czynności niosące ze sobą niebezpieczeństwo (np. używanie noża, elektrycznych urządzeń, korzystanie z kuchenki czy piekarnika) - zawsze wykonuj pod opieką osoby dorosłej.

 

Autorką przepisu jest Małgorzata Dziegielewska. Więcej ciekawostek o animacji „Mami Fatale” znajdą Państwo na stronie: www.mamifatale.com.

WYWIAD: DOROTA SZELĄGOWSKA
Następny artykuł:

WYWIAD: DOROTA SZELĄGOWSKA

tvnpix