KLUSKI Z MAKIEM
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- 1 łyżka masła
- woda
Masa makowa:
- 500 g niebieskiego maku
- 750 ml wrzącego mleka
- 150 g masła
- 200-250 ml miodu
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g rodzynek
- 100 g (1/2 szklanki) skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
- 100 g moreli suszonych
- 50 g migdałów obranych ze skórki
- 1 laska wanilii
Mak opłukać. Włożyć do garnka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie osączyć na gęstym sicie. Zmielić trzykrotnie przy pomocy maszynki do mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach. Orzechy włoskie i migdały posiekać na średnie kawałki. Morele suszone pokroić na kawałki wielkości rodzynek. Z laski wanilii dokładnie wyjąć ziarna. W garnku roztopić masło, dodać miód, a następnie wszystkie bakalie. Podgrzewać chwilę na małym ogniu, aby bakalie zostały dobrze nasączone miodem. Dodać zmielony mak i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut. W trakcie smażenia często mieszać, aby uniknąć przypalenia. Ostudzić. Zagnieść twarde ciasto, rozwałkować, pokroić w paski a następnie paseczki. Ugotować w osolonej wodzie, ostudzić a następnie wymieszać z masą makową. Podawać na zimno.
Ważne: Najlepiej zaopatrzyć się w kapustę ukiszoną naturalnie, raczej unikać komercyjnej, z półek dużych sklepów. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy przed gotowaniem przepłukać ją zimną, bieżącą wodą. Osobną kwestią jest gotowanie grzybów. Gotujemy je osobno, a następnie kroimy w cienkie paski i wraz z wywarem dodajemy do kapusty. Taką kapustę z grzybami najczęściej podajemy z krokietami orzechowymi. Najlepsza jest przygotowana np. 3 dni wcześniej. Lubi też mrożenie. Wtedy wydobywa pełną gamę smaków i aromatów. Kluski z makiem to najczęściej makaron łazankowy z makiem. Jednak ciasto makaronowe najlepiej wykonać samodzielnie. Będzie smaczniejsze niż kupny makaron. Dobierając mak, należy dokładnie sprawdzić jego jakość - powinien mieć przyjemny, niestęchły zapach i szaroniebieską barwę. Przed gotowaniem w mleku należy go opłukać, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Ilość bakalii można dowolnie modyfikować, według własnych upodobań. Najlepiej dosładzać miodem, nie cukrem.