MAMI FATALE ZAPRASZA DO RODZINNEGO GOTOWANIA

MAMI FATALE ZAPRASZA DO RODZINNEGO GOTOWANIA
Tytułowa bohaterka animacji dla najmłodszych „Mami Fatale” nie tylko przeżywa fascynujące przygody, ale przede wszystkim świetnie gotuje. Mami, Psina i Prosię zagościli w prawdziwej kuchni, dzięki czemu powstała pyszna zupa dyniowo-marchewkową - danie, którym bajkowa gospodyni wraz ze zwierzakami zajadała się w zakończeniu odcinka „Śnieżne wojny”. Czy aromatyczna potrawa zasmakuje również widzom? Zachęcamy do wypróbowania przepisu autorstwa blogerki Małgorzaty Dziegielewskiej oraz do oglądania „Mami Fatale” w każdą niedzielę o godz. 10.15 (CET – Berlin, CST – Chicago) oraz 11.15 (EST – Nowy Jork) na antenie ITVN Extra.
ZUPA DYNIOWO – MARCHWIOWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM INSPIROWANA DANIEM Z ODCINKA „ŚNIEŻNE WOJNY”
Składniki na 2-3 porcje:
  • ok. 500g dyni (np. odmiana hokkaido)
  • 2 duże marchewki
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 500 ml gorącego bulionu warzywnego lub wywaru jak na rosół (najsmaczniejsze domowe)
  • 200g mleczka kokosowego (mała puszka)
  • sól, pieprz – ilość do smaku
  • kilka listków natki pietruszki do posypania zupy (jeśli lubisz)
Zupa dyniowa MAMI FATALE Źródło: Małgorzata Dziegielewska
Wykonanie:
1. Zgromadź na blacie wszystkie składniki.
2. Oskrob marchewkę, umyj, osusz.
3. Pokrój ją w plastry.
4. Jeśli lubisz ozdabiać jedzenie – wykorzystaj kilka plasterków marchewki, aby wyciąć z nich ozdobne kształty (użyj malutkiej, metalowej foremki do ciasteczek, albo zwykłego nożyka).
5. Umytego pora (użyj tylko jasną część, bez zielonej) przetnij wzdłuż na pół, a potem pokrój w półplasterki.
Zupa dyniowa MAMI FATALE Źródło: Małgorzata Dziegielewska
6. Z wnętrza dyni wydrąż pestki i obierz ze skórki.
7. Pokrój dynię w grubą kostkę.
8. Umieść w garnku 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Ustaw na palniku kuchenki, na niewielkim ogniu. Gdy masło się rozpuści – wrzuć pokrojonego pora i smaż 2-3 minuty (por powinien zrobić się szklisty; nie pozwól mu się zarumienić). Teraz dodaj 1 łyżeczkę przyprawy curry, wymieszaj i smaż jeszcze ok. ½ min.
Zupa dyniowa MAMI FATALE Źródło: Małgorzata Dziegielewska
9. Następnie wrzuć do garnka wszystkie warzywa (marchewkę i dynię, również ozdobne elementy) – przemieszaj, aby pokryły się przyprawami. Zalej gorącym bulionem i przykryj garnek pokrywką. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 15-20 min., aż warzywa całkowicie zmiękną (od czasu do czasu zaglądaj i mieszaj zupę).
10. Zdejmij garnek z ognia. Jeśli wcześniej przygotowałaś ozdobne marchewki – teraz wyłów je z garnka i odłóż na talerzyk. Ostrożnie zmiksuj zupę (najwygodniej ręcznym blenderem). Ponowie postaw garnek na ogniu i wlej mleczko kokosowe – wymieszaj.
Doprowadź do zagotowania zupy. Dopraw do smaku solą (jeśli potrzeba) i pieprzem.
11. Przelej do miseczek, posyp natką pietruszki, udekoruj odłożoną marchewką. Smacznego!
Zupa dyniowa MAMI FATALE Źródło: Małgorzata Dziegielewska
Uwaga!
Wszystkie czynności niosące ze sobą niebezpieczeństwo (np. używanie noża, elektrycznych urządzeń, korzystanie z kuchenki czy piekarnika) - zawsze wykonuj pod opieką osoby dorosłej.
Autorką przepisu jest Małgorzata Dziegielewska. Więcej ciekawostek o animacji „Mami Fatale” znajdą Państwo na stronie: www.mamifatale.com.