Aktualności

powrót do listy

ZUPA - PRZEPISY Z ODCINKÓW 7-8

Polecane |
ZUPA - PRZEPISY Z ODCINKÓW 7-8
ZUPA POMARAŃCZOWA  Foto: ©Kuchnia+

ZUPA – PRZEPISY Z ODCINKÓW 7-8

 

Soczyste lub mięsiste, słodkie lub kwaśne, a przede wszystkim zdrowe i niezastąpione w dostarczaniu witamin. Okazuje się, że nie tylko z warzyw, ale i z owoców można stworzyć pyszne dania, a wybrane przez Kingę Paruzel zupy pomagają również dbać o sylwetkę. Zachęcamy do wypróbowania smacznych i dietetycznych przepisów oraz do oglądania programu „ZUPA” w każdy czwartek o godz. 20.15 (CET – Berlin, CDT – Chicago) i 21.15 (EDT – Nowy Jork) w ITVN Extra.

ZUPA ŚLIWKOWA Z PIERNIKIEM

Składniki:

  • 500 g śliwek
  • 250 g pierniczków
  • sok z 1 limonki
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 l wody

 

Przygotowanie:

Śliwki umyj i usuń z nich pestki. Tak przygotowane owoce włóż do rondla, zalej wodą i zagotuj. Dodaj do nich przyprawy: kardamon, anyż oraz cukier i sok z limonki. Całość gotuj jeszcze przez około 20 minut, aż śliwki będą miękkie. Po tym czasie wyjmij z zupy anyż. Dodaj do niej pierniki, jeszcze chwilę zagotuj i zmiksuj. Zupę podawaj w talerzach, dekoruj jogurtem i pierniczkami.

ZUPA POMARAŃCZOWAZUPA POMARAŃCZOWA
Foto: ©Kuchnia+
ZUPA Z POMARAŃCZY Z KARMELIZOWANYM MAKARONEM

Składniki:

  • 1 l soku z pomarańczy
  • 2 marchewki
  • makaron świderki
  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżki brązowego cukru muscovado
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól

 

Przygotowanie:

Ugotuj makaron, a następnie go odcedź i ostudź. Obierz i zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach. Na dno rozgrzanego woka dodaj dwie łyżki masła. Imbir obierz i również zetrzyj na tarce, po czym wrzuć go na gorący tłuszcz. Dodaj jeszcze cynamon i chwilę obsmaż. Następnie dodaj startą marchewkę i smaż przez około trzy minuty. Całość zalej sokiem wyciśniętym ze świeżych pomarańczy. Na rozgrzaną patelnię dodaj jeszcze pozostałe masło i brązowy cukier muscovado. Kiedy wszystko się rozpuści dodaj makaron i smaż go przez około pięć minut. Tak przygotowany makaron dodaj do zupy, wymieszaj i gotowe.

ZUPA Z ANANASA Z ROZMARYNEMZUPA Z ANANASA Z ROZMARYNEM
Foto: ©Kuchnia+
PIKANTA ZUPA Z ANANASA Z ROZMARYNEM

Składniki:

  • 1 ananas
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 papryczka chili
  • 2 małe szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • szczypta kurkumy
  • mięta
  • sól
  • 1,5 l wody

 

Przygotowanie:

Ananasa obierz i pokrój na kawałki. Chili i szalotkę posiekaj, a imbir i czosnek obierz. Na rozgrzany wok wlej olej, a następnie dodaj wcześniej pokrojone chili i szalotkę. Po dwóch minutach dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce świeży imbir. W kolejnym etapie dodaj pokrojonego ananasa oraz gałązkę rozmarynu. Całość zalej zimną wodą i poczekaj aż się zagotuje. Dopraw jeszcze kurkumą i solą. Zmniejsz ogień i powoli dodaj mleko kokosowe cały czas mieszając. Zupę podawaj z listkami mięty.

ZUPA SELEROWAZUPA SELEROWA
Foto: ©Kuchnia+
ZUPA SELEROWA Z CARPACCIO Z KALAFIORA

Składniki:

  • 1 seler
  • 1 kalafior
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 300 ml mleka
  • zielona pietruszka
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Obierz dwa ziemniaki i pokrój w kostkę, a następnie wlej na dno rozgrzanego garnka odrobinę oleju. Dodaj pokrojoną wcześniej cebulę i podsmaż, aż się zeszkli. Do garnka wrzuć drobno pokrojony seler i przez chwilę obsmaż. Całość zalej bulionem warzywnym i mlekiem. Następnie dodaj do zupy ziemniaki i poczekaj, aż warzywa zmiękną.

Kalafiora pokrój na plastry o grubości 1cm., skrop wodą z obu stron oraz posól i popieprz. Następnie posmaruj warzywo delikatnie olejem i smaż na rozgrzanej patelni przez około 10 min. z obu stron.

Zupę dopraw jeszcze solą, pieprzem oraz gałą muszkatołową. Całość zmiksuj i dopraw posiekaną natką pietruszki. Danie podawaj z carpaccio z kalafiora i ze świeżym tymiankiem.

ZUPA BROKUŁOWA Z ORZECHAMIZUPA BROKUŁOWA Z ORZECHAMI
Foto: ©Kuchnia+
ZUPA BROKUŁOWA Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 300 g orzechów brazylijskich
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 6 łyżek jogurtu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Wrzuć do garnka różyczki brokuła i zalej je bulionem drobiowym. Obierz i pokrój drobno marchewkę, po czym dodaj ją do gotującej się zupy. Dopraw jeszcze świeżym tymiankiem. Następnie dodaj do gotujących się warzyw czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Posiekaj grubo orzechy brazylijskie. Zupę dopraw solą, pieprzem i całość zmiksuj. Podawaj z jogurtem i posiekanymi orzechami.

 

ZUPA Z KURCZAKAZUPA Z KURCZAKA
Foto: ©Kuchnia+
ZUPA Z KURCZAKA Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ

Składniki:

  • 2 podudzia kurczaka
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • makaron razowy penne
  • 1 l wody
  • 1 marchewka
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy limonki
  • świeża kolendra
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Dokładnie umyj podudzia kurczaka, a następnie ściągnij z nich skórę, wrzuć do garnka i zagotuj. Następnie obierz marchewkę i pokrój w cienkie plasterki. W międzyczasie ugotuj makaron. Obierz czosnek i posiekaj chili w drobne paseczki. Trawę cytrynową obierz ze zdrewniałej, zewnętrznej łodygi. Uderzając o blat kuchenny zmiękczysz twardą końcówkę i uwolnisz aromat trawy cytrynowej. Kiedy woda z kurczakiem już się zagotuje, ściągnij z niej szumowiny i dodaj do niej przygotowane wcześniej składniki: trawę cytrynową, czosnek, chili i marchewkę. Z bulionu wyjmij kurczaka, przestudź go i oddziel mięso od kości. Bulion dopraw jeszcze sosem sojowym i sokiem z limonki. Tak przygotowaną zupę podawaj z makaronem, kawałkami kurczaka i świeżą kolendrą.

©Kuchnia+

DESEROWNIA - PRZEPIS Z ODCINKA 3
Następny artykuł:

DESEROWNIA - PRZEPIS Z ODCINKA 3

tvnpix