Niestety Twój system operacyjny nie jest już wspierany i dlatego nie możemy poprawnie wyświetlić tej strony. Przepraszamy za utrudnienia.

Aktualności

powrót do listy

PRZEPISY Z WARMII I MAZUR

Polecane |
PRZEPISY Z WARMII I MAZUR
PRZEPISY Z WARMII I MAZUR - PIECZONA GĘŚ Z JABŁKAMI 

PIECZONA GĘŚ Z JABŁKAMI

  • 1 gęś
  • 750 g jabłek reneta
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz


Sprawioną gęś nafaszerować jabłkami, zaszyć wykałaczkami, wstawić w brytfannie do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika na 3-4 godziny. Polewać wodą, potem sosem. Zrumienioną, upieczoną gęś podzielić na porcje i obłożyć jabłkami. Podawać z czerwoną kapustą.

Ważne: Sprawioną gęś należy namoczyć w zimnej wodzie na noc. Po czym oczyścić, umyć, osuszyć natrzeć solą, pieprzem majerankiem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce (zamarynować). Jeśli chcemy piec gęś z jabłkami, należy nafaszerować ją wcześniej ćwiartkami jabłek oczyszczonymi z gniazd nasiennych.  Aby nie była zbyt sucha, polewamy sokiem wytworzonym czasie pieczenia.

PRZEPISY ZE ŚLĄSKA
Następny artykuł:

PRZEPISY ZE ŚLĄSKA

tvnpix