Niestety Twój system operacyjny nie jest już wspierany i dlatego nie możemy poprawnie wyświetlić tej strony. Przepraszamy za utrudnienia.

Aktualności

powrót do listy

MAKŁOWICZ W DRODZE

Polecane | Programy |
MAKŁOWICZ W DRODZE
MAKŁOWICZ W DRODZE  Foto: TVN

MAKŁOWICZ W DRODZE 3

Program, Polska, rok produkcji: 2019

Robert Makłowicz już od ponad 20 lat zwiedza różne zakątki świata, by pokazać lokalną kuchnię i związane z nią zwyczaje. Tym razem odwiedza Belgię, Chorwację i Norwegię. W programie odwiedza targi, producentów lokalnej żywności i trunków, a także godne polecenia lokale, w których spotykają się przede wszystkim miejscowi. Robert Makłowicz nie skupia się wyłącznie na kulinariach, ale także na najważniejszych jego zdaniem atrakcjach turystycznych, dlatego w programie zobaczymy również świątynie, zabytki oraz muzea. To propozycja zarówno dla miłośników jedzenia, jak i widzów ciekawych świata, lokalnych kultur i szeroko pojętej historii. Zapraszamy do ITVN Extra we wtorki, od 3 września, o godzinie 19:35 (CET – Berlin, Paryż), 19:35 (CST – Chicago), 20:35 (EST – Nowy Jork).

MAKŁOWICZ W DRODZEMAKŁOWICZ W DRODZE
Foto: TVN

Robert Makłowicz wybrał się na morskie wybrzeże Belgii, wzdłuż którego biegnie najdłuższa linia tramwajowa na świecie. Jednym z najważniejszych przystanków na tej trasie jest Ostenda, kurort znany już w XIX wieku, wylansowany przez samego króla Belgów. Unikatem w skali całego Morza Północnego jest konny połów krewetek w miejscowości Oostduinkerke. Te i inne owoce morza oferują w wielkim wyborze sklepy rybne i restauracje w Nieuvport. Robert próbuje małży z frytkami i wyrusza do holenderskiego Yerseke, skąd pochodzi większość zjadanych w Belgii mięczaków. Przyrządza tam małże na sposób tajski oraz hiszpański. We Flandrii Robert próbuje owocowo-warzywnych moktajli i zupy rybnej waterzooi. Poza tym odwiedza fabrykę nugatu i kosztuje doskonałej wieprzowiny rasy Rud Nock. Miejscową słodką specjalność Gandawy, „cuberdon”, można kupić na ulicznych straganach, musztardę w sklepie przypominającym aptekę, jałowcówkę genever w barze, a prawie wszystkie inne lokalne produkty spożywcze w dawnej hali mięsnej Vleeshuis. Antwerpia powita go klopsikami w sosie z cykorii i porów, które Robert gotuje nad brzegiem Skaldy.

 

TEKST TVN

HISTORIE WIELKIEJ WAGI
Następny artykuł:

HISTORIE WIELKIEJ WAGI

tvnpix