ZUPA – PRZEPISY Z ODCINKÓW 7-8
Soczyste lub mięsiste, słodkie lub kwaśne, a przede wszystkim zdrowe i niezastąpione w dostarczaniu witamin. Okazuje się, że nie tylko z warzyw, ale i z owoców można stworzyć pyszne dania, a wybrane przez Kingę Paruzel zupy pomagają również dbać o sylwetkę. Zachęcamy do wypróbowania smacznych i dietetycznych przepisów oraz do oglądania programu „ZUPA” w każdy czwartek o godz. 20.15 (CET – Berlin, CDT – Chicago) i 21.15 (EDT – Nowy Jork) w ITVN Extra.
ZUPA ŚLIWKOWA Z PIERNIKIEM
Składniki:
- 500 g śliwek
- 250 g pierniczków
- sok z 1 limonki
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 l wody
Przygotowanie:
Śliwki umyj i usuń z nich pestki. Tak przygotowane owoce włóż do rondla, zalej wodą i zagotuj. Dodaj do nich przyprawy: kardamon, anyż oraz cukier i sok z limonki. Całość gotuj jeszcze przez około 20 minut, aż śliwki będą miękkie. Po tym czasie wyjmij z zupy anyż. Dodaj do niej pierniki, jeszcze chwilę zagotuj i zmiksuj. Zupę podawaj w talerzach, dekoruj jogurtem i pierniczkami.
ZUPA Z POMARAŃCZY Z KARMELIZOWANYM MAKARONEM
ZUPA POMARAŃCZOWA
Składniki:
- 1 l soku z pomarańczy
- 2 marchewki
- makaron świderki
- 6 łyżek masła
- 2 łyżki brązowego cukru muscovado
- 1 łyżka świeżego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól
Przygotowanie:
Ugotuj makaron, a następnie go odcedź i ostudź. Obierz i zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach. Na dno rozgrzanego woka dodaj dwie łyżki masła. Imbir obierz i również zetrzyj na tarce, po czym wrzuć go na gorący tłuszcz. Dodaj jeszcze cynamon i chwilę obsmaż. Następnie dodaj startą marchewkę i smaż przez około trzy minuty. Całość zalej sokiem wyciśniętym ze świeżych pomarańczy. Na rozgrzaną patelnię dodaj jeszcze pozostałe masło i brązowy cukier muscovado. Kiedy wszystko się rozpuści dodaj makaron i smaż go przez około pięć minut. Tak przygotowany makaron dodaj do zupy, wymieszaj i gotowe.
PIKANTA ZUPA Z ANANASA Z ROZMARYNEM
ZUPA Z ANANASA Z ROZMARYNEM
Składniki:
- 1 ananas
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 łyżki oleju
- 1 papryczka chili
- 2 małe szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego imbiru
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- szczypta kurkumy
- mięta
- sól
- 1,5 l wody
Przygotowanie:
Ananasa obierz i pokrój na kawałki. Chili i szalotkę posiekaj, a imbir i czosnek obierz. Na rozgrzany wok wlej olej, a następnie dodaj wcześniej pokrojone chili i szalotkę. Po dwóch minutach dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce świeży imbir. W kolejnym etapie dodaj pokrojonego ananasa oraz gałązkę rozmarynu. Całość zalej zimną wodą i poczekaj aż się zagotuje. Dopraw jeszcze kurkumą i solą. Zmniejsz ogień i powoli dodaj mleko kokosowe cały czas mieszając. Zupę podawaj z listkami mięty.
ZUPA SELEROWA Z CARPACCIO Z KALAFIORA
ZUPA SELEROWA
Składniki:
- 1 seler
- 1 kalafior
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 300 ml mleka
- zielona pietruszka
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Obierz dwa ziemniaki i pokrój w kostkę, a następnie wlej na dno rozgrzanego garnka odrobinę oleju. Dodaj pokrojoną wcześniej cebulę i podsmaż, aż się zeszkli. Do garnka wrzuć drobno pokrojony seler i przez chwilę obsmaż. Całość zalej bulionem warzywnym i mlekiem. Następnie dodaj do zupy ziemniaki i poczekaj, aż warzywa zmiękną.
Kalafiora pokrój na plastry o grubości 1cm., skrop wodą z obu stron oraz posól i popieprz. Następnie posmaruj warzywo delikatnie olejem i smaż na rozgrzanej patelni przez około 10 min. z obu stron.
Zupę dopraw jeszcze solą, pieprzem oraz gałą muszkatołową. Całość zmiksuj i dopraw posiekaną natką pietruszki. Danie podawaj z carpaccio z kalafiora i ze świeżym tymiankiem.
ZUPA BROKUŁOWA Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI
ZUPA BROKUŁOWA Z ORZECHAMI
Składniki:
- 1 brokuł
- 300 g orzechów brazylijskich
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 6 łyżek jogurtu
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Wrzuć do garnka różyczki brokuła i zalej je bulionem drobiowym. Obierz i pokrój drobno marchewkę, po czym dodaj ją do gotującej się zupy. Dopraw jeszcze świeżym tymiankiem. Następnie dodaj do gotujących się warzyw czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Posiekaj grubo orzechy brazylijskie. Zupę dopraw solą, pieprzem i całość zmiksuj. Podawaj z jogurtem i posiekanymi orzechami.
ZUPA Z KURCZAKA Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ
ZUPA Z KURCZAKA
Składniki:
- 2 podudzia kurczaka
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- makaron razowy penne
- 1 l wody
- 1 marchewka
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- sok z połowy limonki
- świeża kolendra
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Dokładnie umyj podudzia kurczaka, a następnie ściągnij z nich skórę, wrzuć do garnka i zagotuj. Następnie obierz marchewkę i pokrój w cienkie plasterki. W międzyczasie ugotuj makaron. Obierz czosnek i posiekaj chili w drobne paseczki. Trawę cytrynową obierz ze zdrewniałej, zewnętrznej łodygi. Uderzając o blat kuchenny zmiękczysz twardą końcówkę i uwolnisz aromat trawy cytrynowej. Kiedy woda z kurczakiem już się zagotuje, ściągnij z niej szumowiny i dodaj do niej przygotowane wcześniej składniki: trawę cytrynową, czosnek, chili i marchewkę. Z bulionu wyjmij kurczaka, przestudź go i oddziel mięso od kości. Bulion dopraw jeszcze sosem sojowym i sokiem z limonki. Tak przygotowaną zupę podawaj z makaronem, kawałkami kurczaka i świeżą kolendrą.
©Kuchnia+