ZUPA – PRZEPISY Z ODCINKÓW 1-2
W pierwszym odcinku nowej serii kulinarnej „ZUPA” główną rolę grały kremy. Następnie Kinga Paruzel pokazała widzom słodszą stronę pierwszego dania, prezentując fantazyjne potrawy z zaskakujących składników. Zachęcamy do wypróbowania przepisów z programu oraz do śledzenia jego dalszych odsłon w każdy czwartek o godz. 20.15 (CET – Berlin, CDT – Chicago) i 21.15 (EDT – Nowy Jork) w ITVN Extra. Co tydzień będziemy prezentować po dwa odcinki.
KREM Z POMIDORÓW Z CHIPSAMI PARMEZANOWYMI
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów
- 250 g mascarpone
- 200 g sera typu parmezan
- 1 łyżka masła
- 5 ząbków czosnku
- 3 pomidory suszone w zalewie
- 5 łyżek oliwy
- pół pęczka świeżej bazylii
- ½ łyżeczki cynamonu
- pieprz i sól
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Pomidory i czosnek pokrój dość drobno. Do rozgrzanego garnka wlej oliwę i dodaj masło. Następnie wrzuć suszone pomidory i czosnek. Po ok. 3 minutach dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory oraz świeżą bazylię. Całość duś przez 30 minut na średnim ogniu. Do ostudzonych pomidorów dodaj serek mascarpone i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem oraz cynamonem.
Ser typu parmezan zetrzyj na grubej tarce. Rozgrzej patelnię i wyłóż na niej papier do pieczenia. Następnie wsyp czubatą łyżkę parmezanu i lekko spłaszcz, aby chipsy miał owalny kształt. Przykryj je kawałkiem papieru do pieczenia. Po kilku minutach obróć i zdejmij z gazu, kiedy parmezan będzie zarumieniony. Dodaj chipsy do zupy.
KREM Z PORA Z MAKARONEM
ZUPA_KREM Z PORA Z MAKARONEM
Składniki:
- 2 duże pory
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- 4 duże trójkąty sera topionego
- makaron razowy świderki
- 1 łyżeczka curry
- 4 plastry szynki serrano
- łyżka oleju
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Białą część pora pokrój w krążki i podsmaż na rozgrzanym maśle. Po kilku minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Pory i ziemniaki zalej bulionem warzywnym i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksuj zupę i dodaj do niej topiony serek. Dopraw solą, pieprzem oraz curry. W oddzielnym garnku ugotuj makaron według zaleceń na opakowaniu. Szynkę serrano podsmaż na patelni. Makaron włóż do miski, zalej go zupą i dodaj podsmażoną szynkę. Na koniec posyp pietruszką.
KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI ZE ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI
ZUPA_KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI
Składniki:
- 5 sztuk czerwonej papryki
- 1 puszka pulpy pomidorowej
- 1 cebula
- 1 l bulionu wołowego
- 200 ml śmietany 30%
- łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- szklanka grzanek z chleba razowego
- zioła: oregano, tymianek, bazylia
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Czerwoną paprykę umyj, osusz i włóż do piekarnika (180 stopni) na około 1 godzinę. Po upieczeniu ostudź, a następnie obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz łyżeczkę papryki wędzonej w proszku, a następnie wszystko razem podsmaż. Zalej warzywa wywarem mięsnym i gotuj. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Ostudzoną zupę zmiksuj blenderem i ponownie zagotuj. Dodaj świeży tymianek, bazylię i oregano. Śmietanę wymieszaj z mąką i zapraw nią zupę. Całość gotuj jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dopraw krem solą i pieprzem. Krem z papryki powinno podawać się z grzankami z razowego chleba.
ZUPA ORZECHOWA Z DODATKIEM KARMELIZOWANYCH JABŁEK
Składniki:
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 1 l mleka
- 2 żółtka
- 2 jabłka Ligol
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki cukru brązowego drobnego
Przygotowanie:
Orzechy należy zmielić, a następnie wymieszać je w misce z 1 łyżką cukru brązowego. Do rondelka wlać mleko, zagotować je i następnie wsypać orzechy. Do żółtek dodać 3 łyżki mleka, aby żółtka nie ścięły się w zupie i następnie zaciągnąć tym mieszaninę. Jabłka umyć, obrać, a następnie pokroić w ósemki. Na patelni rozpuścić masło z resztą cukru, dodać jabłka i smażyć ok. 3 minut, aby zachowały swoją jędrność. Następnie należy do jabłek dodać ocet winny i chwilkę podsmażyć, aż owoce wchłoną ocet. Zupę wlać do miski i dodać karmelizowane jabłka. Jabłka można zastąpić prażonymi orzechami.
ZUPA NIC Z MAKARONEM
ZUPA NIC Z MAKARONEM
Składniki:
- 500 ml mleka
- 500 ml śmietany 30%
- 3 jaja
- 150 g drobnego cukru
- laska wanilii
- makaron literki
- świeża mięta
Przygotowanie:
Do garnka wlej mleko i śmietanę kremówkę (30%) oraz włóż przekrojoną na pół laskę wanilii. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z połową cukru, by stały się puszyste i kremowe. Do gotującego się mleka i śmietany wsyp makaron. Białka ubij na sztywną pianę, dodając powoli resztę cukru. Do zupy wlej żółtka z cukrem i wyjmij laskę wanilii. Następnie z białek formuj kluseczki i kładź je na delikatnie gotującej się zupie. Gotuj je 2 min z każdej strony. Do miski wlej część płyną zupy z makaronem i delikatnie nałóż upieczone białko. Całość posyp miętą.
ZUPA CZEKOLADOWA Z DODATKIEM KARMELIZOWANYCH BANANÓW
ZUPA CZEKOLADOWA
Składniki:
- 500 ml mleka
- 500 ml śmietany 30 %
- 200g czekolady gorzkiej 60%
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki miodu
- sok z limonki
- 2 banany
- 3 łyżki cukru muscovado
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki Metaxy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Do garnka wlej śmietanę i mleko. Dodaj kakao, miód i 2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 60%). Gotuj na małym ogniu. Na rozgrzaną patelnię włóż masło. Obierz banana i pokrój go na 4 części. By nie stracił koloru możesz skropić go sokiem z cytryny. Do rozgrzanego masła wsyp cukier muscovado i odrobinę cynamonu. Gdy cukier się rozpuści wrzuć banany i lekko zamieszaj, Wlej metaxę i podpal sos. Smaż dopóki nie zgaśnie płomień. Do zupy dodaj sok z limonki. Do miski wlej zupę, dodaj banany i powstały sos.
MATERIAŁY ©Kuchnia+