PIECZONA GĘŚ Z JABŁKAMI
- 1 gęś
- 750 g jabłek reneta
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz
Sprawioną gęś nafaszerować jabłkami, zaszyć wykałaczkami, wstawić w brytfannie do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika na 3-4 godziny. Polewać wodą, potem sosem. Zrumienioną, upieczoną gęś podzielić na porcje i obłożyć jabłkami. Podawać z czerwoną kapustą.Ważne: Sprawioną gęś należy namoczyć w zimnej wodzie na noc. Po czym oczyścić, umyć, osuszyć natrzeć solą, pieprzem majerankiem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce (zamarynować). Jeśli chcemy piec gęś z jabłkami, należy nafaszerować ją wcześniej ćwiartkami jabłek oczyszczonymi z gniazd nasiennych. Aby nie była zbyt sucha, polewamy sokiem wytworzonym czasie pieczenia.
podziel się: