PRZEPISY Z LUBELSZCZYZNY

PRZEPISY Z LUBELSZCZYZNY - STRUCLA Z MAKIEM
PRZEPISY Z LUBELSZCZYZNY - STRUCLA Z MAKIEM

STRUCLA Z MAKIEM

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
    • 150 ml mleka
      • 30 g drożdży
        • 1 łyżeczka cukru kryształu
          • 100 g cukru pudru
            • 100 g masła
              • 3 żółtka

                Sporządzić rozczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, mleka i kilku łyżeczek mąki. Po wyrośnięciu dodać żółtka utarte z cukrem i wymieszać, dodać roztopione, ostudzone masło i mąkę. Ciasto wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

                Mak:

                • 500 g niebieskiego maku
                  • 750 ml wrzącego mleka
                    • 150 g masła
                      • 200-250 ml miodu
                        • 100 g orzechów włoskich
                          • 150 g rodzynek
                            • 100 g (1/2 szklanki) skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
                              • 1 laska wanilii
                                • 100 g moreli suszonych
                                  • 50 g migdałów obranych ze skórki

                                    Mak opłukać. Włożyć do garnka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie osączyć na gęstym sicie. Zmielić trzykrotnie przy pomocy maszynki do mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach.

                                    Orzechy włoskie i migdały posiekać na średnie kawałki. Morele suszone pokroić na kawałki wielkości rodzynek. Z laski wanilii dokładnie wyjąć ziarna. W garnku roztopić masło, dodać miód, a następnie wszystkie bakalie. Podgrzewać chwilę na małym ogniu, aby bakalie zostały dobrze nasączone miodem. Dodać zmielony mak i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut. W trakcie smażenia często mieszać, aby uniknąć przypalenia. Ostudzić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazować, zagnieść ponownie, podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokąty. Nałożyć farsz i zwijać ciasto strucle. Przekłuć i piec w temp. 170º-180ºC.około 30-40 minut. Po ostudzeniu polukrować.

                                    Ważne: Mak powinien mieć przyjemny, niestęchły zapach i szaroniebieską barwę. Masę makową można przygotować dzień wcześniej, ciasto również, wtedy wyrastanie w lodówce dzięki czemu będzie bardziej stężałe i dzięki temu łatwiejsze do rozwałkowania.

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    FACHOWCY

                                    FACHOWCY

                                    ZŁOMOWISKO PL 12

                                    ZŁOMOWISKO PL 12

                                    DIABELNIE BOSKIE

                                    DIABELNIE BOSKIE

                                    ZGŁOŚ REMONT 9

                                    ZGŁOŚ REMONT 9

                                    KRÓLOWE ŻYCIA

                                    KRÓLOWE ŻYCIA

                                    OSADZONE. BLOK F

                                    OSADZONE. BLOK F