PRZEPISY Z KUJAW

PRZEPISY Z KUJAW - ZUPA OWOCOWA
PRZEPISY Z KUJAW - ZUPA OWOCOWA

ZUPA OWOCOWA Z KLUSKAMI (Z SUSZU)

  • Owoce suszone: śliwki, jabłka, gruszki, figi – po 1 garści
    • kawałek cynamonu
      • skórka z ½ cytryny
        • cukier do smaku

          Suszone śliwki i figi opłukać, i w osobnych garnkach zalać zimną wodą. Odstawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień zagotować w tej samej wodzie, w której się moczyły (do śliwek dodać cynamon, a do fig skórkę z cytryny). Połączyć oba wywary z owocami. Wyjąć skórkę z cytryny i cynamon. Jabłka i gruszki opłukać, zanurzyć na kilka minut w zimnej wodzie, następnie odcedzić i przełożyć je do wywaru. Dosłodzić, gotować około 15-20 minut. Podawać z makaronem.

          Ważne: Owoce należy namoczyć przed gotowaniem, aby uruchomić cały aromat. I tak jak w przypadku kompotu z suszu, wyciągamy dodatki smakowe z wywaru.

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości

          FACHOWCY

          FACHOWCY

          ZŁOMOWISKO PL 12

          ZŁOMOWISKO PL 12

          DIABELNIE BOSKIE

          DIABELNIE BOSKIE

          ZGŁOŚ REMONT 9

          ZGŁOŚ REMONT 9

          KRÓLOWE ŻYCIA

          KRÓLOWE ŻYCIA

          OSADZONE. BLOK F

          OSADZONE. BLOK F