ZUPA - PRZEPISY Z ODCINKÓW 5-6

ZUPA
ZUPA

ZUPA – PRZEPISY Z ODCINKÓW 5-6

Ryby są ważnym składnikiem diety, dlatego Kinga Paruzel poświęciła im cały odcinek piąty, gotując niezwykłe dania ze świeżych i wędzonych produktów. Do równie oryginalnego łączenia smaków zainspirowały ją sery – nie tylko żółte, ale i np. niebieskie. Kolejne dwa odcinki „ZUPY” można oglądać już w najbliższy czwartek o godz. 20.15 (CET – Berlin, CDT – Chicago) i 21.15 (EDT – Nowy Jork) w ITVN Extra. Zapraszamy i zachęcamy do wypróbowania przepisów z programu.

ZUPA RYBNA Z BATATAMI
ZUPA RYBNA Z BATATAMI
Źródło: ©Kuchnia+

ZUPA RYBNA Z BATATAMI

ZUPA RYBNA BATATAMI

Składniki:

  • 300 g fileta z pstrąga
    • 1 l wywaru warzywnego
      • 2 bataty
        • 2 szalotki
          • 1 por
            • 1 marchewka
              • 1 liść białej kapusty
                • 4 ząbki czosnku
                  • 1 cytryna
                    • 1 papryczka chili
                      • 2 łyżki oleju rzepakowego
                        • gałka muszkatołowa
                          • koperek
                            • sól i pieprz
                              • folia spożywcza

                                Przygotowanie:

                                Do miski wyciśnij sok z cytryny i dodaj drobno posiekaną papryczkę chili. Filet z pstrąga oczyść z ości i skóry, a następnie kawałki ryby wrzuć do przygotowanej marynaty. Dodaj jeszcze wyciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową. Całość wymieszaj. Zamarynowaną rybę przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie pokrój drobno szalotkę i podsmaż chwilę na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec dodaj czosnek i jeszcze chwilę smaż. Obierz i pokrój w kostkę bataty, dodaj do reszty składników i zalej całość wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym, Białą część pora i marchewkę pokrój w plastry, kapustę w drobne paski i dodaj do zupy. Całość gotuj aż warzywa zmiękną. Na samym końcu dodaj rybę wraz z marynatą. Zupę dopraw solą, pieprzem i gotuj przez chwilę. Podawaj z posiekanym drobno koperkiem.

                                ZUPA Z WĘDZONEGO DORSZA Z MAKARONEM

                                Składniki:

                                • 400 g wędzonego dorsza
                                  • 1 l bulionu drobiowego
                                    • 1 cebula
                                      • 1 marchew
                                        • 2 łodygi selera naciowego
                                          • ½ cytryny
                                            • makaron gniazdka-wstążki
                                              • ½ kostki masła
                                                • 1 liść laurowy
                                                  • koperek
                                                    • natka pietruszki
                                                      • sól i pieprz

                                                        Przygotowanie:

                                                        Wędzonego dorsza obierz ze skóry i oczyść z ości. Pokrój cebulę i podsmaż na maśle, aż się zeszkli. W międzyczasie pokrój seler naciowy, marchew i dodaj do cebuli. Warzywa zalej bulionem drobiowym i dopraw złamanym na pół liściem laurowym. Bezpośrednio do zupy dodaj makaron. Zupę dopraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Posiekaj koperek, natkę pietruszki i dodaj do zupy. Na sam koniec dodaj kawałki dorsza i całość zagotuj.

                                                        ZUPA FIŃSKA Z ŁOSOSIEM
                                                        ZUPA FIŃSKA Z ŁOSOSIEM
                                                        Źródło: ©Kuchnia+

                                                        ZUPA FIŃSKA Z ŁOSOSIEM

                                                        FIŃSKA ZUPA ZE ŚWIEŻYM ŁOSOSIEM

                                                        Składniki:

                                                        • 500 g fileta z łososia
                                                          • 1 l wywaru warzywnego
                                                            • 1 cebula czerwona
                                                              • kilka różyczek brokułów
                                                                • 1 marchewka
                                                                  • 3 ziemniaki
                                                                    • 2 łyżki masła
                                                                      • 50 ml śmietany 18%
                                                                        • 100 ml mleka
                                                                          • liść laurowy
                                                                            • ziele angielskie
                                                                              • 2 łyżki sosu rybnego
                                                                                • świeży koperek

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Do garnka wrzuć masło i zeszklij na nim pokrojoną, czerwoną cebulę. Pokrój na talarki marchewkę, a ziemniaki w kostkę. Warzywa dodaj do cebuli i smaż około dwóch minut. Całość zalej następnie wywarem warzywnym, dopraw sosem rybnym, zielem angielskim i liściem laurowym. Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj, aż warzywa będą miękkie. W trakcie gotowania zupy, oczyść łososia z ości i pokrój w kostkę takiej wielkości, aby ryba nie rozpadła się w trakcie gotowania. Dodaj jeszcze mleko i śmietanę, całość wymieszaj. Do zupy dodaj pokrojonego łososia i różyczki brokułów. Całość gotuj jeszcze przez około pięć minut. Zupę fińską podawaj ze świeżym koperkiem.

                                                                                  ZUPA Z SEREM I GRUSZKĄ

                                                                                  ZUPA Z SEREM I GRUSZKĄ
                                                                                  ZUPA Z SEREM I GRUSZKĄ
                                                                                  Źródło: ©Kuchnia+

                                                                                  ZUPA Z SEREM I GRUSZKĄ

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 150 g sera pleśniowego
                                                                                    • 1,5 l bulionu drobiowego
                                                                                      • 3 średnie gruszki
                                                                                        • 2 łodygi selera naciowego
                                                                                          • sok z połowy cytryny
                                                                                            • 1 łyżka śmietany 18%
                                                                                              • 1 szklanka wody
                                                                                                • sól i pieprz

                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                  Gruszki obierz, usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój gruszki i wrzuć do garnka. Pokrój również seler naciowy i dodaj do gruszek. Wszystko podlej odrobiną wody i zagotuj. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, zblenduj je na gładką masę. Całość zalej wcześniej przygotowanym bulionem drobiowym i gotuj na małym ogniu. Ser pleśniowy pokrój w kostkę i dodaj do zupy, poczekaj chwilę aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodaj łyżkę kwaśnej śmietany, cały czas gotując zupę na małym ogniu. Podawaj z kawałkami sera pleśniowego i listkami selera naciowego.

                                                                                                  ZUPA Z CUKINII Z SEREM BRIE

                                                                                                  Składniki:

                                                                                                  • 100 g sera brie
                                                                                                    • 1,5 l bulionu warzywnego
                                                                                                      • 2 cukinie
                                                                                                        • ½ szklanki śmietany kremówki 30%
                                                                                                          • szklanka groszku ptysiowego
                                                                                                            • sól i pieprz

                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                              Umyj cukinię i odetnij końcówki. Pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i zalej bulionem warzywnym. Ser brie również pokrój w kostkę i dodaj do zupy (warto odłożyć trochę sera do dekoracji zupy. Poczekaj, aż ser się rozpuści i całość zblenduj. Dopraw solą i pieprzem. Na sam koniec gotując zupę na małym ogniu dodaj śmietanę kremówkę. Zupę z cukinii podawaj z kawałkami sera brie i groszkiem ptysiowym.

                                                                                                              ZUPA KALAFIOROWA Z SEREM
                                                                                                              ZUPA KALAFIOROWA Z SEREM
                                                                                                              Źródło: ©Kuchnia+

                                                                                                              ZUPA KALAFIOROWA Z SEREM

                                                                                                              ZUPA KALAFIOROWA Z SEREM GRUYERE

                                                                                                              Składniki:

                                                                                                              • 80 g sera gruyere
                                                                                                                • 1 l bulionu drobiowego
                                                                                                                  • makaron gwiazdki
                                                                                                                    • 1 kalafior
                                                                                                                      • 1 cebula
                                                                                                                        • 500 ml mleka
                                                                                                                          • 2 łyżki masła
                                                                                                                            • 2 łyżki mąki pszennej
                                                                                                                              • 1 łyżeczka musztardy Dijon
                                                                                                                                • pieprz kajeński
                                                                                                                                  • sól

                                                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                                                    Z kalafiora odkrój różyczki, a następnie je pokrój. Cebulę posiekaj w kostkę. Oba warzywa podsmaż na maśle, oprószając je mąką pszenną. Całość smaż około dziesięciu minut. Dodaj do warzyw bulion warzywny oraz połowę mleka. Zagotuj wszystko, aż kalafior będzie miękki. Po tym czasie zblenduj całą zupę. Dodaj jeszcze makaron i dopraw ją musztardą Dijon. Na sam koniec zetrzyj ser i dodaj do zupy. Wlej pozostałe mleko i dopraw jeszcze wszystko solą. Przed podaniem, posyp zupę serem i pieprzem kajeńskim.

                                                                                                                                    MATERIAŁY ©Kuchnia+

                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                    JESIEŃ W ITVN EXTRA!

                                                                                                                                    JESIEŃ W ITVN EXTRA!

                                                                                                                                    WIZA NA MIŁOŚĆ: DALSZE LOSY

                                                                                                                                    WIZA NA MIŁOŚĆ: DALSZE LOSY

                                                                                                                                    FACHOWCY

                                                                                                                                    FACHOWCY

                                                                                                                                    ZŁOMOWISKO PL 12

                                                                                                                                    ZŁOMOWISKO PL 12

                                                                                                                                    DIABELNIE BOSKIE

                                                                                                                                    DIABELNIE BOSKIE

                                                                                                                                    ZGŁOŚ REMONT 9

                                                                                                                                    ZGŁOŚ REMONT 9

                                                                                                                                    SALON SUKIEN ŚLUBNYCH

                                                                                                                                    SALON SUKIEN ŚLUBNYCH

                                                                                                                                    KRÓLOWE ŻYCIA

                                                                                                                                    KRÓLOWE ŻYCIA

                                                                                                                                    OSADZONE. BLOK F

                                                                                                                                    OSADZONE. BLOK F