ZUPA - PRZEPISY Z ODCINKÓW 1-2

ZUPA
ZUPA

ZUPA – PRZEPISY Z ODCINKÓW 1-2

W pierwszym odcinku nowej serii kulinarnej „ZUPA” główną rolę grały kremy. Następnie Kinga Paruzel pokazała widzom słodszą stronę pierwszego dania, prezentując fantazyjne potrawy z zaskakujących składników. Zachęcamy do wypróbowania przepisów z programu oraz do śledzenia jego dalszych odsłon w każdy czwartek o godz. 20.15 (CET – Berlin, CDT – Chicago) i 21.15 (EDT – Nowy Jork) w ITVN Extra. Co tydzień będziemy prezentować po dwa odcinki.

KREM Z POMIDORÓW Z CHIPSAMI PARMEZANOWYMI

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów
    • 250 g mascarpone
      • 200 g sera typu parmezan
        • 1 łyżka masła
          • 5 ząbków czosnku
            • 3 pomidory suszone w zalewie
              • 5 łyżek oliwy
                • pół pęczka świeżej bazylii
                  • ½ łyżeczki cynamonu
                    • pieprz i sól
                      • papier do pieczenia

                        Przygotowanie:

                        Pomidory i czosnek pokrój dość drobno. Do rozgrzanego garnka wlej oliwę i dodaj masło. Następnie wrzuć suszone pomidory i czosnek. Po ok. 3 minutach dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory oraz świeżą bazylię. Całość duś przez 30 minut na średnim ogniu. Do ostudzonych pomidorów dodaj serek mascarpone i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem oraz cynamonem.

                        Ser typu parmezan zetrzyj na grubej tarce. Rozgrzej patelnię i wyłóż na niej papier do pieczenia. Następnie wsyp czubatą łyżkę parmezanu i lekko spłaszcz, aby chipsy miał owalny kształt. Przykryj je kawałkiem papieru do pieczenia. Po kilku minutach obróć i zdejmij z gazu, kiedy parmezan będzie zarumieniony. Dodaj chipsy do zupy.

                        KREM Z PORA Z MAKARONEM

                        ZUPA_KREM Z PORA Z MAKARONEM
                        ZUPA_KREM Z PORA Z MAKARONEM
                        Źródło: ©Kuchnia+

                        ZUPA_KREM Z PORA Z MAKARONEM

                        Składniki:

                        • 2 duże pory
                          • 2 łyżki masła
                            • 1 l bulionu warzywnego
                              • 2 ziemniaki
                                • 4 duże trójkąty sera topionego
                                  • makaron razowy świderki
                                    • 1 łyżeczka curry
                                      • 4 plastry szynki serrano
                                        • łyżka oleju
                                          • natka pietruszki
                                            • sól i pieprz

                                              Przygotowanie:

                                              Białą część pora pokrój w krążki i podsmaż na rozgrzanym maśle. Po kilku minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Pory i ziemniaki zalej bulionem warzywnym i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksuj zupę i dodaj do niej topiony serek. Dopraw solą, pieprzem oraz curry. W oddzielnym garnku ugotuj makaron według zaleceń na opakowaniu. Szynkę serrano podsmaż na patelni. Makaron włóż do miski, zalej go zupą i dodaj podsmażoną szynkę. Na koniec posyp pietruszką.

                                              KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI ZE ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI

                                              ZUPA_KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI
                                              ZUPA_KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI
                                              Źródło: ©Kuchnia+

                                              ZUPA_KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI

                                              Składniki:

                                              • 5 sztuk czerwonej papryki
                                                • 1 puszka pulpy pomidorowej
                                                  • 1 cebula
                                                    • 1 l bulionu wołowego
                                                      • 200 ml śmietany 30%
                                                        • łyżka mąki
                                                          • 2 łyżki oleju
                                                            • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
                                                              • szklanka grzanek z chleba razowego
                                                                • zioła: oregano, tymianek, bazylia
                                                                  • sól i pieprz

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Czerwoną paprykę umyj, osusz i włóż do piekarnika (180 stopni) na około 1 godzinę. Po upieczeniu ostudź, a następnie obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz łyżeczkę papryki wędzonej w proszku, a następnie wszystko razem podsmaż. Zalej warzywa wywarem mięsnym i gotuj. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Ostudzoną zupę zmiksuj blenderem i ponownie zagotuj. Dodaj świeży tymianek, bazylię i oregano. Śmietanę wymieszaj z mąką i zapraw nią zupę. Całość gotuj jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dopraw krem solą i pieprzem. Krem z papryki powinno podawać się z grzankami z razowego chleba.

                                                                    ZUPA ORZECHOWA Z DODATKIEM KARMELIZOWANYCH JABŁEK

                                                                    Składniki:

                                                                    • 150 g mielonych orzechów włoskich
                                                                      • 1 l mleka
                                                                        • 2 żółtka
                                                                          • 2 jabłka Ligol
                                                                            • 2 łyżki masła
                                                                              • 1 łyżka octu winnego
                                                                                • 2 łyżki cukru brązowego drobnego

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Orzechy należy zmielić, a następnie wymieszać je w misce z 1 łyżką cukru brązowego. Do rondelka wlać mleko, zagotować je i następnie wsypać orzechy. Do żółtek dodać 3 łyżki mleka, aby żółtka nie ścięły się w zupie i następnie zaciągnąć tym mieszaninę. Jabłka umyć, obrać, a następnie pokroić w ósemki. Na patelni rozpuścić masło z resztą cukru, dodać jabłka i smażyć ok. 3 minut, aby zachowały swoją jędrność. Następnie należy do jabłek dodać ocet winny i chwilkę podsmażyć, aż owoce wchłoną ocet. Zupę wlać do miski i dodać karmelizowane jabłka. Jabłka można zastąpić prażonymi orzechami.

                                                                                  ZUPA NIC Z MAKARONEM

                                                                                  ZUPA NIC Z MAKARONEM
                                                                                  ZUPA NIC Z MAKARONEM
                                                                                  Źródło: ©Kuchnia+

                                                                                  ZUPA NIC Z MAKARONEM

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 500 ml mleka
                                                                                    • 500 ml śmietany 30%
                                                                                      • 3 jaja
                                                                                        • 150 g drobnego cukru
                                                                                          • laska wanilii
                                                                                            • makaron literki
                                                                                              • świeża mięta

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                Do garnka wlej mleko i śmietanę kremówkę (30%) oraz włóż przekrojoną na pół laskę wanilii. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z połową cukru, by stały się puszyste i kremowe. Do gotującego się mleka i śmietany wsyp makaron. Białka ubij na sztywną pianę, dodając powoli resztę cukru. Do zupy wlej żółtka z cukrem i wyjmij laskę wanilii. Następnie z białek formuj kluseczki i kładź je na delikatnie gotującej się zupie. Gotuj je 2 min z każdej strony. Do miski wlej część płyną zupy z makaronem i delikatnie nałóż upieczone białko. Całość posyp miętą.

                                                                                                ZUPA CZEKOLADOWA Z DODATKIEM KARMELIZOWANYCH BANANÓW

                                                                                                ZUPA CZEKOLADOWA
                                                                                                ZUPA CZEKOLADOWA
                                                                                                Źródło: ©Kuchnia+

                                                                                                ZUPA CZEKOLADOWA

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • 500 ml mleka
                                                                                                  • 500 ml śmietany 30 %
                                                                                                    • 200g czekolady gorzkiej 60%
                                                                                                      • 2 łyżki kakao
                                                                                                        • 4 łyżki miodu
                                                                                                          • sok z limonki
                                                                                                            • 2 banany
                                                                                                              • 3 łyżki cukru muscovado
                                                                                                                • 1 łyżka masła
                                                                                                                  • 2 łyżki Metaxy
                                                                                                                    • 1/2 łyżeczki cynamonu

                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                      Do garnka wlej śmietanę i mleko. Dodaj kakao, miód i 2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 60%). Gotuj na małym ogniu. Na rozgrzaną patelnię włóż masło. Obierz banana i pokrój go na 4 części. By nie stracił koloru możesz skropić go sokiem z cytryny. Do rozgrzanego masła wsyp cukier muscovado i odrobinę cynamonu. Gdy cukier się rozpuści wrzuć banany i lekko zamieszaj, Wlej metaxę i podpal sos. Smaż dopóki nie zgaśnie płomień. Do zupy dodaj sok z limonki. Do miski wlej zupę, dodaj banany i powstały sos.

                                                                                                                      MATERIAŁY ©Kuchnia+

                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                      FACHOWCY

                                                                                                                      FACHOWCY

                                                                                                                      ZŁOMOWISKO PL 12

                                                                                                                      ZŁOMOWISKO PL 12

                                                                                                                      DIABELNIE BOSKIE

                                                                                                                      DIABELNIE BOSKIE

                                                                                                                      ZGŁOŚ REMONT 9

                                                                                                                      ZGŁOŚ REMONT 9

                                                                                                                      KRÓLOWE ŻYCIA

                                                                                                                      KRÓLOWE ŻYCIA

                                                                                                                      OSADZONE. BLOK F

                                                                                                                      OSADZONE. BLOK F