PRZEPISY ZE ŚLĄSKA

PRZEPISY ZE ŚLĄSKA - MAKÓWKI WIGILIJNE
PRZEPISY ZE ŚLĄSKA - MAKÓWKI WIGILIJNE

MAKÓWKI WIGILIJNE

  • kilka słodkich bułek drożdżowych lub słodka chałka
  • 500 g niebieskiego maku
  • 750 ml wrzącego mleka
  • 150 g masła
  • 200-250 ml miodu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 150 g rodzynek
  • 100 g (1/2 szklanki) skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
  • 100 g moreli suszonych
  • 50 g migdałów obranych ze skórki
  • 1 laska wanilii

Mak opłukać. Włożyć do garnka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie osączyć na gęstym sicie. Zmielić trzykrotnie przy pomocy maszynki do mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach. Orzechy włoskie i migdały posiekać na średnie kawałki. Morele suszone pokroić na kawałki wielkości rodzynek. Z laski wanilii dokładnie wyjąć ziarna. W garnku roztopić masło, dodać miód, a następnie wszystkie bakalie. Podgrzewać chwilę na małym ogniu, aby bakalie zostały dobrze nasączone miodem. Dodać zmielony mak, dokładnie wymieszać. W dużej salaterce układać na przemian warstwy masy makowej i pokrojonej na kromki chałki lub bułki. Ostatnią warstwą powinna być masa makowa, udekorowana z wierzchu bakaliami.

Ważne: Podobną do kutii potrawą, ale z innego regionu są makówki. To bogata w bakalie masa makowa, przekładana słodką bułką lub chałką. Do przygotowania tego dania możemy wykorzystać masę makową, jak w poprzednim przepisie. Ilość bakalii i słodyczy regulujemy według własnych upodobań.

podziel się:

Pozostałe wiadomości

FACHOWCY

FACHOWCY

ZŁOMOWISKO PL 12

ZŁOMOWISKO PL 12

DIABELNIE BOSKIE

DIABELNIE BOSKIE

ZGŁOŚ REMONT 9

ZGŁOŚ REMONT 9

KRÓLOWE ŻYCIA

KRÓLOWE ŻYCIA

OSADZONE. BLOK F

OSADZONE. BLOK F