MAKÓWKI WIGILIJNE
- kilka słodkich bułek drożdżowych lub słodka chałka
- 500 g niebieskiego maku
- 750 ml wrzącego mleka
- 150 g masła
- 200-250 ml miodu
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g rodzynek
- 100 g (1/2 szklanki) skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
- 100 g moreli suszonych
- 50 g migdałów obranych ze skórki
- 1 laska wanilii
Mak opłukać. Włożyć do garnka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie osączyć na gęstym sicie. Zmielić trzykrotnie przy pomocy maszynki do mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach. Orzechy włoskie i migdały posiekać na średnie kawałki. Morele suszone pokroić na kawałki wielkości rodzynek. Z laski wanilii dokładnie wyjąć ziarna. W garnku roztopić masło, dodać miód, a następnie wszystkie bakalie. Podgrzewać chwilę na małym ogniu, aby bakalie zostały dobrze nasączone miodem. Dodać zmielony mak, dokładnie wymieszać. W dużej salaterce układać na przemian warstwy masy makowej i pokrojonej na kromki chałki lub bułki. Ostatnią warstwą powinna być masa makowa, udekorowana z wierzchu bakaliami.
Ważne: Podobną do kutii potrawą, ale z innego regionu są makówki. To bogata w bakalie masa makowa, przekładana słodką bułką lub chałką. Do przygotowania tego dania możemy wykorzystać masę makową, jak w poprzednim przepisie. Ilość bakalii i słodyczy regulujemy według własnych upodobań.