PRZEPISY Z WARMII I MAZUR

PRZEPISY Z WARMII I MAZUR - PIECZONA GĘŚ Z JABŁKAMI
PRZEPISY Z WARMII I MAZUR - PIECZONA GĘŚ Z JABŁKAMI

PIECZONA GĘŚ Z JABŁKAMI

  • 1 gęś
    • 750 g jabłek reneta
      • 2 łyżki majeranku
        • 1 łyżka cukru
          • 5 łyżek oleju
            • sól, pieprz

              Sprawioną gęś nafaszerować jabłkami, zaszyć wykałaczkami, wstawić w brytfannie do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika na 3-4 godziny. Polewać wodą, potem sosem. Zrumienioną, upieczoną gęś podzielić na porcje i obłożyć jabłkami. Podawać z czerwoną kapustą.Ważne: Sprawioną gęś należy namoczyć w zimnej wodzie na noc. Po czym oczyścić, umyć, osuszyć natrzeć solą, pieprzem majerankiem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce (zamarynować). Jeśli chcemy piec gęś z jabłkami, należy nafaszerować ją wcześniej ćwiartkami jabłek oczyszczonymi z gniazd nasiennych. Aby nie była zbyt sucha, polewamy sokiem wytworzonym czasie pieczenia.

              podziel się:

              Pozostałe wiadomości

              FACHOWCY

              FACHOWCY

              ZŁOMOWISKO PL 12

              ZŁOMOWISKO PL 12

              DIABELNIE BOSKIE

              DIABELNIE BOSKIE

              ZGŁOŚ REMONT 9

              ZGŁOŚ REMONT 9

              KRÓLOWE ŻYCIA

              KRÓLOWE ŻYCIA

              OSADZONE. BLOK F

              OSADZONE. BLOK F