PRZEPISY Z MAZOWSZA

PRZEPISY Z MAZOWSZA - KLUSKI Z MAKIEM
PRZEPISY Z MAZOWSZA - KLUSKI Z MAKIEM

KLUSKI Z MAKIEM

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 jajko
      • sól
        • 1 łyżka masła
          • woda

            Masa makowa:

            • 500 g niebieskiego maku
              • 750 ml wrzącego mleka
                • 150 g masła
                  • 200-250 ml miodu
                    • 100 g orzechów włoskich
                      • 150 g rodzynek
                        • 100 g (1/2 szklanki) skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
                          • 100 g moreli suszonych
                            • 50 g migdałów obranych ze skórki
                              • 1 laska wanilii

                                Mak opłukać. Włożyć do garnka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie osączyć na gęstym sicie. Zmielić trzykrotnie przy pomocy maszynki do mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach. Orzechy włoskie i migdały posiekać na średnie kawałki. Morele suszone pokroić na kawałki wielkości rodzynek. Z laski wanilii dokładnie wyjąć ziarna. W garnku roztopić masło, dodać miód, a następnie wszystkie bakalie. Podgrzewać chwilę na małym ogniu, aby bakalie zostały dobrze nasączone miodem. Dodać zmielony mak i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut. W trakcie smażenia często mieszać, aby uniknąć przypalenia. Ostudzić. Zagnieść twarde ciasto, rozwałkować, pokroić w paski a następnie paseczki. Ugotować w osolonej wodzie, ostudzić a następnie wymieszać z masą makową. Podawać na zimno.

                                Ważne: Najlepiej zaopatrzyć się w kapustę ukiszoną naturalnie, raczej unikać komercyjnej, z półek dużych sklepów. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy przed gotowaniem przepłukać ją zimną, bieżącą wodą. Osobną kwestią jest gotowanie grzybów. Gotujemy je osobno, a następnie kroimy w cienkie paski i wraz z wywarem dodajemy do kapusty. Taką kapustę z grzybami najczęściej podajemy z krokietami orzechowymi. Najlepsza jest przygotowana np. 3 dni wcześniej. Lubi też mrożenie. Wtedy wydobywa pełną gamę smaków i aromatów. Kluski z makiem to najczęściej makaron łazankowy z makiem. Jednak ciasto makaronowe najlepiej wykonać samodzielnie. Będzie smaczniejsze niż kupny makaron. Dobierając mak, należy dokładnie sprawdzić jego jakość - powinien mieć przyjemny, niestęchły zapach i szaroniebieską barwę. Przed gotowaniem w mleku należy go opłukać, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Ilość bakalii można dowolnie modyfikować, według własnych upodobań. Najlepiej dosładzać miodem, nie cukrem.

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                FACHOWCY

                                FACHOWCY

                                ZŁOMOWISKO PL 12

                                ZŁOMOWISKO PL 12

                                DIABELNIE BOSKIE

                                DIABELNIE BOSKIE

                                ZGŁOŚ REMONT 9

                                ZGŁOŚ REMONT 9

                                KRÓLOWE ŻYCIA

                                KRÓLOWE ŻYCIA

                                OSADZONE. BLOK F

                                OSADZONE. BLOK F