STRUCLA Z MAKIEM
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 3 żółtka
Sporządzić rozczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, mleka i kilku łyżeczek mąki. Po wyrośnięciu dodać żółtka utarte z cukrem i wymieszać, dodać roztopione, ostudzone masło i mąkę. Ciasto wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Mak:
- 500 g niebieskiego maku
- 750 ml wrzącego mleka
- 150 g masła
- 200-250 ml miodu
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g rodzynek
- 100 g (1/2 szklanki) skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
- 1 laska wanilii
- 100 g moreli suszonych
- 50 g migdałów obranych ze skórki
Mak opłukać. Włożyć do garnka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie osączyć na gęstym sicie. Zmielić trzykrotnie przy pomocy maszynki do mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach.
Orzechy włoskie i migdały posiekać na średnie kawałki. Morele suszone pokroić na kawałki wielkości rodzynek. Z laski wanilii dokładnie wyjąć ziarna. W garnku roztopić masło, dodać miód, a następnie wszystkie bakalie. Podgrzewać chwilę na małym ogniu, aby bakalie zostały dobrze nasączone miodem. Dodać zmielony mak i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut. W trakcie smażenia często mieszać, aby uniknąć przypalenia. Ostudzić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazować, zagnieść ponownie, podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokąty. Nałożyć farsz i zwijać ciasto strucle. Przekłuć i piec w temp. 170º-180ºC.około 30-40 minut. Po ostudzeniu polukrować.
Ważne: Mak powinien mieć przyjemny, niestęchły zapach i szaroniebieską barwę. Masę makową można przygotować dzień wcześniej, ciasto również, wtedy wyrastanie w lodówce dzięki czemu będzie bardziej stężałe i dzięki temu łatwiejsze do rozwałkowania.