ZUPA OWOCOWA Z KLUSKAMI (Z SUSZU)
- Owoce suszone: śliwki, jabłka, gruszki, figi – po 1 garści
- kawałek cynamonu
- skórka z ½ cytryny
- cukier do smaku
Suszone śliwki i figi opłukać, i w osobnych garnkach zalać zimną wodą. Odstawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień zagotować w tej samej wodzie, w której się moczyły (do śliwek dodać cynamon, a do fig skórkę z cytryny). Połączyć oba wywary z owocami. Wyjąć skórkę z cytryny i cynamon. Jabłka i gruszki opłukać, zanurzyć na kilka minut w zimnej wodzie, następnie odcedzić i przełożyć je do wywaru. Dosłodzić, gotować około 15-20 minut. Podawać z makaronem.
Ważne: Owoce należy namoczyć przed gotowaniem, aby uruchomić cały aromat. I tak jak w przypadku kompotu z suszu, wyciągamy dodatki smakowe z wywaru.
podziel się: