PRZEPISY Z KUJAW

PRZEPISY Z KUJAW - ZUPA OWOCOWA
PRZEPISY Z KUJAW - ZUPA OWOCOWA

ZUPA OWOCOWA Z KLUSKAMI (Z SUSZU)

  • Owoce suszone: śliwki, jabłka, gruszki, figi – po 1 garści
  • kawałek cynamonu
  • skórka z ½ cytryny
  • cukier do smaku

Suszone śliwki i figi opłukać, i w osobnych garnkach zalać zimną wodą. Odstawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień zagotować w tej samej wodzie, w której się moczyły (do śliwek dodać cynamon, a do fig skórkę z cytryny). Połączyć oba wywary z owocami. Wyjąć skórkę z cytryny i cynamon. Jabłka i gruszki opłukać, zanurzyć na kilka minut w zimnej wodzie, następnie odcedzić i przełożyć je do wywaru. Dosłodzić, gotować około 15-20 minut. Podawać z makaronem.

Ważne: Owoce należy namoczyć przed gotowaniem, aby uruchomić cały aromat. I tak jak w przypadku kompotu z suszu, wyciągamy dodatki smakowe z wywaru.

podziel się:

Pozostałe wiadomości

FACHOWCY

FACHOWCY

ZŁOMOWISKO PL 12

ZŁOMOWISKO PL 12

DIABELNIE BOSKIE

DIABELNIE BOSKIE

ZGŁOŚ REMONT 9

ZGŁOŚ REMONT 9

KRÓLOWE ŻYCIA

KRÓLOWE ŻYCIA

OSADZONE. BLOK F

OSADZONE. BLOK F