Aktualności

powrót do listy

JAKUBIAK LOKALNIE

Programy |
JAKUBIAK LOKALNIE
JAKUBIAK LOKALNIE 

JAKUBIAK LOKALNIE

Tomek Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny, na nowo odkrywa smaki z różnych miejsc w Polsce i inspiruje się nimi w swojej kuchni. Jakie regiony odwiedzi tym razem i które lokalne aromaty połechcą jego podniebienie? Na kolejne odcinki programu „Jakubiak lokalnie” zapraszamy w każdą środę o godzinie 20.10 (CET – Berlin, Paryż), 20.10 (CST – Chicago) i 20.10 (EST – Nowy Jork) do ITVN Extra.

W tej serii Tomek będzie podróżować w ojczyźnie, szukając kulinarnych ciekawostek. Produkty lub potrawy charakterystyczne dla odwiedzanego miejsca staną się dla niego punktem wyjścia do pełnego pasji gotowania i tworzenia autorskich przepisów.

Jakubiak lokalnieJakubiak lokalnie
Foto: ©Kuchnia+

Jakubiak pokaże, jak wykorzystać w kuchni kozi ser czy znakomity dojrzewający kindziuk. Zdradzi, co można wyczarować z cebuli i niedocenianych fragmentów wieprzowej tuszy. Sprawdzi, jak powstają rodzime sery pleśniowe i tradycyjne jogurty oraz jakie zioła można znaleźć w naszym kraju. Podpowie, z czym najlepiej smakuje żydowski czulent i jak odczarować zwykłe ziemniaki, by stały się kulinarnym hitem. Dowie się także, co w Polsce jadają przedstawiciele mniejszości narodowych i na czym polega tajemnica smaku słynnego na całym świecie polskiego miodu pitnego.

W każdym odcinku prowadzący krótko przedstawi historię regionu, w którym przebywa, następnie zgłębi tajemnice lokalnego specjału oraz przygotuje trzy potrawy związane z prezentowanym składnikiem. W międzyczasie udzieli widzom przydatnych porad. Zachęcamy do oglądania „Jakubiaka lokalnie” w ITVN Extra!

MATERIAŁY ©Kuchnia+

VERSUS
Następny artykuł:

VERSUS

tvnpix